Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Popularne jedzenie w Szwecji – czego warto spróbować?

16 kwietnia, 2024 Popularne jedzenie w Szwecji – czego warto spróbować?

Szwecja, niezależnie od swej pięknej przyrody, jest również znana z kuszącej kuchni. Specyfika kulinariów tego kraju przyciąga miłośników jedzenia z całego świata. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze potrawy szwedzkie, które bez wątpienia warto spróbować.

Popularne jedzenie w Szwecji

Kuchnia szwedzka składa się z wielu smacznych dan, które są składnikiem codziennej diety Szwedów. Cechą charakterystyczną szwedzkiej kuchni jest wykorzystanie produktów, które można znaleźć w lokalnym otoczeniu jak ryby, mięso, owoców leśnych oraz warzyw. Jednak spośród szerokiej gamy dań szwedzkich, najbardziej rozpoznawalne dla przybyszy z zagranicy są pewne potrawy, które stały się symbolem szwedzkiej kuchni. Są to między innymi: köttbullar, gravad lax czy smörgåsbord.

Köttbullar

Pewnie każdy, kto choć raz odwiedził popularną sieć sklepów meblowych IKEA, wiem, czym są köttbullar. Te klasyczne szwedzkie klopsiki to jedno z najbardziej znanych dań kuchni szwedzkiej na całym świecie. Köttbullar są tradycyjnie przygotowywane z mieszanki mielonego wieprzowego i wołowego mięsa, choć czasami można spotkać wersje z dodatkiem mielonej cielęciny. Ważnym składnikiem tych klopsików są też cebula i pieprz. Po uformowaniu odpowiedniej wielkości kul, potrawa jest smażona na patelni. Köttbullar podaje się tradycyjnie z ziemniakami, lingonberry (rodzajem borówki) i sosem z pieczenia.

Gravad lax

Gravad lax, czyli marynowany łosoś, to kolejne popularne danie kuchni szwedzkiej. Jego historia sięga średniowiecza, kiedy to ryby marynowano w soli, cukrze i koprze, aby je zakonserwować. Tradycyjnie, łosoś jest układany w dużym naczyniu, pomiędzy warstwami soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu i świeżego kopru. Całość pokrywa się folią i odstawia do lodówki na kilka dni. Współczesna wersja tej potrawy ma dużo delikatniejszy smak, a dodatek cytrusów czy wódki doda jej unikalnego charakteru. Gravad lax często podaje się na krakersach lub chrupkim chlebie razowym z dodatkiem musztardy i kopru.

Smörgåsbord

Smörgåsbord to szwedzki odpowiednik naszego stołu szwedzkiego, którego korzenie sięgają XVI wieku. Jest to uczta składająca się z różnorodnych przekąsek, które są wyłożone na długim stole, aby każdy mógł wybrać sobie to, na co ma największą ochotę. Na smörgåsbord znajdziemy zarówno słone, jak i słodkie przystawki, dania główne, sałatki, sery, warzywa i owoce. Do typowych potraw serwowanych podczas smörgåsbordu należą: różnego rodzaju ryby, mięsa, sery, sałatki, pieczywo i ciasta. To właśnie od tego obfitego stołu, swoją nazwę wziął popularny w wielu krajach stół szwedzki.

Kuchnia szwedzka jest bogata i różnorodna. Które z tych popularnych dań Szwedów najbardziej przypadnie Ci do gustu? Decyzję pozostawiamy Tobie. Jedno jest pewne – warto spróbować każdego z nich, aby móc w pełni doświadczyć smaku Szwecji.

Redakcja dioptyk.pl

Nasza redakcja dzieli się inspirującymi wskazówkami i trendami, które sprawią, że każdy dzień będzie wyjątkowy. Odkrywaj z nami sekrety dobrego samopoczucia i stylu – bądź zawsze krok przed innymi!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Co warto zjeść w Japonii? Poznaj te popularne dania i potrawy!
Popularne jedzenie w Szwecji – czego warto spróbować?
Popularne dania i potrawy w Austrii

Jesteś zainteresowany reklamą?