Szwecja, niezależnie od swej pięknej przyrody, jest również znana z kuszącej kuchni. Specyfika kulinariów tego kraju przyciąga miłośników jedzenia z całego świata. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze potrawy szwedzkie, które bez wątpienia warto spróbować.
Popularne jedzenie w Szwecji
Kuchnia szwedzka składa się z wielu smacznych dan, które są składnikiem codziennej diety Szwedów. Cechą charakterystyczną szwedzkiej kuchni jest wykorzystanie produktów, które można znaleźć w lokalnym otoczeniu jak ryby, mięso, owoców leśnych oraz warzyw. Jednak spośród szerokiej gamy dań szwedzkich, najbardziej rozpoznawalne dla przybyszy z zagranicy są pewne potrawy, które stały się symbolem szwedzkiej kuchni. Są to między innymi: köttbullar, gravad lax czy smörgåsbord.
Köttbullar
Pewnie każdy, kto choć raz odwiedził popularną sieć sklepów meblowych IKEA, wiem, czym są köttbullar. Te klasyczne szwedzkie klopsiki to jedno z najbardziej znanych dań kuchni szwedzkiej na całym świecie. Köttbullar są tradycyjnie przygotowywane z mieszanki mielonego wieprzowego i wołowego mięsa, choć czasami można spotkać wersje z dodatkiem mielonej cielęciny. Ważnym składnikiem tych klopsików są też cebula i pieprz. Po uformowaniu odpowiedniej wielkości kul, potrawa jest smażona na patelni. Köttbullar podaje się tradycyjnie z ziemniakami, lingonberry (rodzajem borówki) i sosem z pieczenia.
Gravad lax
Gravad lax, czyli marynowany łosoś, to kolejne popularne danie kuchni szwedzkiej. Jego historia sięga średniowiecza, kiedy to ryby marynowano w soli, cukrze i koprze, aby je zakonserwować. Tradycyjnie, łosoś jest układany w dużym naczyniu, pomiędzy warstwami soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu i świeżego kopru. Całość pokrywa się folią i odstawia do lodówki na kilka dni. Współczesna wersja tej potrawy ma dużo delikatniejszy smak, a dodatek cytrusów czy wódki doda jej unikalnego charakteru. Gravad lax często podaje się na krakersach lub chrupkim chlebie razowym z dodatkiem musztardy i kopru.
Smörgåsbord
Smörgåsbord to szwedzki odpowiednik naszego stołu szwedzkiego, którego korzenie sięgają XVI wieku. Jest to uczta składająca się z różnorodnych przekąsek, które są wyłożone na długim stole, aby każdy mógł wybrać sobie to, na co ma największą ochotę. Na smörgåsbord znajdziemy zarówno słone, jak i słodkie przystawki, dania główne, sałatki, sery, warzywa i owoce. Do typowych potraw serwowanych podczas smörgåsbordu należą: różnego rodzaju ryby, mięsa, sery, sałatki, pieczywo i ciasta. To właśnie od tego obfitego stołu, swoją nazwę wziął popularny w wielu krajach stół szwedzki.
Kuchnia szwedzka jest bogata i różnorodna. Które z tych popularnych dań Szwedów najbardziej przypadnie Ci do gustu? Decyzję pozostawiamy Tobie. Jedno jest pewne – warto spróbować każdego z nich, aby móc w pełni doświadczyć smaku Szwecji.