Kuchnia amerykańska jest czymś więcej niż fast food i hamburgery. Przenikając się wieloma kulturami, zrodziła szereg charakterystycznych dla USA potraw, które warto poznać. Oto przegląd najpopularniejszych dań z amerykańskiego menu.
Popularne potrawy kuchni amerykańskiej
Amerykańska kuchnia to nie tylko znane wszystkim hamburgery i hot-dogi. Posiłki charakterystyczne dla Stanów pochodzą z różnych miejsc na świecie, które na przestrzeni lat zapuściły korzenie na amerykańskim gruncie i stały się lokalnymi specjałami.
Jednym z najbardziej symbolicznych dań jest zapewne steak. Mięso do jego przyrządzenia pochodzi zazwyczaj od bydła wykarmionego ziarnami, co nadaje mu szczególnie soczysty i pełny smak. Wśród popularnych rodzajów steków znajdują się rib-eye, T-bone czy filet mignon.
Kolejny amerykański klasyk to macaroni and cheese, czyli makaron z serem. To proste danie składające się z makaronu i stopionego sera, często podawane z bułką tartą jako dodatek. Potrawa ta jest szczególnie popularna na Południu Stanów Zjednoczonych.
Nie można też zapomnieć o pizzzie po chicagońsku. To kwintesencja amerykańskiego podejścia do włoskiej pizzy – jest wyjątkowo gruba i obfita w składniki, a jej ciasto jest robione na drożdżach.
Fast foody w USA
Niemalże synonimem kuchni amerykańskiej są fast foody. Jedzenie na szybko, serwowane w specjalnych restauracjach, już na stałe wpisało się w obraz kulinarnego krajobrazu USA.
Najpopularniejszym daniem typu fast food jest oczywiście hamburger. Na jego składają się przede wszystkim bułka, soczysta wołowina, ser, sałata, cebula, ogórek i sos. W amerykańskich fast foodach można natknąć się na wiele wariacji na ten temat, różniących się dodatkami i sposobem podania.
Kolejnym znanym daniem jest hot-dog. Choć jego korzenie są europejskie, to przede wszystkim Amerykanie rozpropagowali ten smak na całym świecie. Składa się on z bułki, parówki i najczęściej musztardy i sosu ketchup.
Poza tym, w USA popularne są również taco, czyli przysmak zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej. To małe placki pszenna lub kukurydziane, w których zawinięte są różnego rodzaju nadzienia, m.in. mięso, warzywa i sosy.
Tradycyjne smaki i dania regionalne
Kuchnia amerykańska to także wiele regionów, z których każdy wypracował własne, specyficzne dla siebie dania.
Słynnym przysmakiem z Południa USA jest fried chicken, smażony kurczak w chrupiącej panierce, często serwowany z sosem BBQ.
Na wschodnim wybrzeżu, szczególnie w Nowej Anglii, pochodzą tradycyjne clam chowder – bogate, kremowe zupy małżowe, a także lobstery, czyli homary podawane z masłem czosnkowym.
W południowo-zachodnich stanach, np. Teksasie, bardzo popularne są dania z wołowiny, m.in. steki pogrążane w pikantnym sosie chili.
Kuchnia amerykańska to fascynująca mieszanka wielu kultur i smaków. Nawet pomimo tak wielkiego zróżnicowania, wszystkie te potrawy łączy jedno – są niezwykle smakowite i sycące. Bez względu na to, czy preferujemy dania z grilla, pyszne zupy, czy szybkie fast foody, w amerykańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie.