Portugalia, kraj o bogatych tradycjach kulinarnych, pomimo swojego niewielkiego rozmiaru, może pochwalić się niezwykle zróżnicowaną kuchnią. Bogactwo smaków, aromatów i kolorów to codzienność każdej portugalskiej kuchni, a specyficzną mieszankę smaku i kultury najlepiej odkryć, degustując tradycyjne potrawy tego kraju.
Czym jest „Portugalska kuchnia”?
Portugalska kuchnia jest wynikiem historii kraju, położenia geograficznego i wpływów kulturowych. Wykorzystuje przede wszystkim produkty lokalne, takie jak ryby i owoce morza, mięso, owoce i warzywa. Nie można pominąć tutaj również wpływu odkryć geograficznych i kolonialnych, które wprowadziły do portugalskiej kuchni takie składniki jak przyprawy korzenne, pomarańcze, figi czy czekoladę. Jednym z kluczowych składników wielu potraw jest oliwa z oliwek, a podstawą wielu dań są ryby, szczególnie dorsz, zwany tutaj bacalhau.
Portugalskie dania główne
Bacalhau
Bacalhau to jedno z najbardziej ikonicznych dań portugalskich. Jest to suszony i solony dorsz, który jest podstawą wielu potraw. W Portugalii mówi się, że jest tyle przepisów na bacalhau, ile dni w roku. Niektóre z najbardziej popularnych to bacalhau à Brás (z jajkami, cebulą i frytkami), bacalhau com natas (z sosem śmietanowym) czy bacalhau à Gomes de Sá (dorsz duszony z ziemniakami i cebulą).
Caldo Verde
Caldo Verde to typowa portugalska zupa, która szczególnie kojarzy się z regionem Minho. Kluczowymi składnikami są pędy jarmużu, ziemniaki, cebula i oliwa z oliwek. Całość jest podawana z plasterkiem kiszki chouriço i kromką chleba. Jest to lekki, ale jednocześnie sycący posiłek idealny na chłodne dni.
Feijoada
Feijoada to znakomite danie na bazie fasoli, z różnymi rodzajami mięsa. Można spotkać różne warianty tej potrawy, zależne od regionu, w którym jest przygotowana. Jest to danie sycące, rozgrzewające, które doskonale sprawdza się jako obiad.
Portugalskie desery
Pastel de Nata
Pod względem słodkości, Portugalia bez wątpienia kojarzy się z Pasteis de Nata – niewielkimi ciastkami z ciasta francuskiego, wypełnionymi kremem z żółtek, mleka i cukru. Są one doskonałe na zakończenie obiadu czy jako przekąska w ciągu dnia. Dziękując temu deserowi, Portugalczycy stali się mistrzami w kulinarnym wykorzystaniu żółtek.
Arroz Doce
Arroz Doce, słodki ryż na mleku o smaku cytryny i cynamonu, to kolejny popularny deser w Portugalii. Jest kremowy, delikatnie słodki, a przy tym bardzo aromatyczny. Idealny na zakończenie obiadu czy kolacji.
Portugalskie ciastka
Oprócz Pasteis de Nata, warto skosztować też innych portugalskich ciastek. Docenić można na przykład Queijadas de Sintra – kruche ciastka z serem, migdałami i cynamonem, czy Pão de Ló – tradycyjne portugalskie biszkopty, które są niezwykle lekkie i puszyste.
Regionalne specjały
Francesinha
Francesinha to potrawa rodem z Porto, którym stanowi niezwykle sycące połączenie kanapki z toastem. Składa się z pieczywa, różnego rodzaju wędlin, kiełbasy, steku, podawany jest przeważnie z frytkami i serem, a całość zalewana jest gorącym sosem pomidorowym z piwem i whisky. To danie jest doskonałym przykładem na to, jak kuchnia portugalska potrafi zaskoczyć swoją różnorodnością i głębią smaków.
Ameijoas à Bulhão Pato
Portugalia, jako kraj o długim wybrzeżu morskim, oferuje wiele dań na bazie owoców morza. Jednym z nich są Ameijoas à Bulhão Pato – małże gotowane w białym winie, czosnku, cebuli i pietruszki. Wyjątkowo smakowite, idealnie komponują się z kieliszkiem białego wina.
Sardinhas Assadas
Grilowane sardynki to jedno z najpopularniejszych dań w Portugalii, szczególnie latem. Przygotowuje się je na otwartym ogniu, a następnie podaje z miejscowym chlebem, pokropione oliwą z oliwek i posypane solą morską. To proste, ale jednocześnie wyjątkowo smakowite danie, które stanowi esencję smaków portugalskich lat.
Portugalska kuchnia to prawdziwa skarbnica smaków i aromatów, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Bogactwo ryb i owoców morza, pyszne mięsa, aromatyczne zupy i rozmaitość deserów to tylko niektóre z jej atutów. Choć nie sposób wymienić wszystkich dań, które warto spróbować będąc w Portugalii, to wyżej wymienione to zdecydowanie te, których nie można przegapić odwiedzając ten piękny kraj.